INTENSIVKURSER

2022

IMPROINTENSIVEN: DANS, MUSIK, RYTMIK

Efter jul och nyår kommer trettonhelgen. Hur firas den egentligen? Med dans och musik! Därför vill vi härmed bjuda in till fyra dagar av improvisation med kropp och med eller utan instrument. 

***

❄ Snabbinfo ❄
→ Vad? Fyra eftermiddagar fyllda av dans- och musikimprovisation.
→ När? Kl 13:00-16:00 torsdag-söndag 6-9 januari 2022
→ Var? Stora studion, Danscentrum Syd, Malmö
→ Vem? Alla som är intresserade av samspelet mellan dans och musik.
→ Lärare? Elin Waileth (dans/musik) och Emelie Bardon (dans)
→ Språk? Svenska
→ Pris? 1350 sek (eller mer eller mindre, se nedan)
→ Anmälan? 1) Fyll i formuläret, 2) invänta bekräftelse, 3) betala in deltagaravgiften till bankgiro 136-8828 eller swish 1234615167

***

❄ Detaljerad info ❄

GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR
Kursen är på öppen nivå med fokus på improvisation. Vi kommer inte gå igenom hur en spelar eller hur en dansar. Alla deltagare måste vara beredda att bidra med både kroppsrörelser och ljud (klapp, stamp, röst med mera). Ta med eget instrument om du vill spela. Ta endast med ett (1) instrument. Rösten kan naturligtvis också vara ditt instrument. Musiker måste vara beredda att röra sin kropp i rummet (utan instrument). Dansare måste vara beredda att bidra till musiken med kroppen som ljudkälla.

*

SCHEMA
Observera att du måste komma minst en kvart innan kursen startar. Detta på grund av alla låsta dörrar som ska öppnas, att alla ska vara på plats och alla kroppar och instrument redo att starta på utsatt tid.

Torsdag
12:15-12:45 Drop-in
13:00-14:30 Dansmeditation med livemusik (alla deltar med rörelse)
14:40-16:00 Möjlighet att stanna kvar för klingande, rörlig och verbal reflektion

Fredag
12:15-12:45 Drop-in
13:00-16:00 Introduktion till waibar, vår improvisationsteknik (alla deltar med rörelse och ljud)

Lördag
12:15-12:45 Drop-in, ev. stämning av instrument
13:00-16:00 Kommunikation mellan dansare och musiker 

Söndag
12:15-12:45 Drop-in, ev. stämning av instrument
13:00-16:00 Instant composition

*

DANSMEDITATION MED LIVEMUSIK
En timme av full koncentration i rörelse, body-mind-connection, varande i nuet. När kroppen är i rörelse kan sinnet bli stilla. När sinnet är koncentrerat kan kroppen bli fri. Kroppens frihet är också sinnets frihet. Dansmeditation är ett perfekt sätt att landa i din kropp och förbereda dig för de följande tre dagarna. Även du som är musiker dansar (inga förkunskaper behövs, alla rör sig utifrån sina förutsättningar). Livemusik av Andreya Ek Frisk. Efter dansmeditationen finns möjlighet för den som vill vara kvar i tystnad att i lugn och ro avlägsna sig utan att prata med någon. För den som vill reflektera tillsammans på sitt instrument, med sin kropp och i verbalt samtal finns möjlighet att stanna kvar.

→ Torsdag 6 januari
12:15-12:45 Drop-in, registrering
13:00-13:20 Öppningscirkel med presentationsrunda, introduktion till dansmeditation
13:30-14:30 Dansmeditation
Möjlighet att gå eller stanna kvar
14:40-15:00 Klingande och rörlig reflektion
15:10-16:00 Samtal (eventuellt behövs inte hela tiden)

*

INTRODUKTIONSDAGEN
Den första dagen är en introduktion till waibar, som är den form för improvisation som Waileth & Bardon har utvecklat och använder i sitt dagliga arbete. Praktiska övningar varvas med samtal. Livemusik av Andreya Ek Frisk samt deltagarna.

→ Fredag 7 januari
12:15-12:45 Drop-in, registrering, häng, förberedelse av instrument
13:00-13:20 Öppningscirkel med presentationsrunda
13:30-15:30 Introduktion till waibar
15:40-16:00 Reflektion och sammanfattning

*

KOMMUNIKATIONSDAGEN
Dag 2 handlar om kommunikation: mellan dansare, mellan musiker och mellan dansare och musiker. Praktiska övningar varvas med samtal.

→ Lördag 8 januari
12:15-12:45 Drop-in, häng, stämning/förberedelse av instrument
13:00-13:20 Öppningscirkel med presentationsrunda
13:30-15:30 Kommunikation mellan dansare och musiker
15:40-16:00 Reflektion och sammanfattning

*

KOMPOSITIONSDAGEN
Tredje dagen ägnas åt instant composition, att komponera tillsammans i stunden. Praktiska övningar varvas med samtal.

→ Söndag 9 januari
12:15-12:45 Drop-in, häng, stämning/förberedelse av instrument
13:00-13:20 Öppningscirkel med presentationsrunda
13:30-15:30 Instant composition
15:40-16:00 Reflektion och sammanfattning

***

LÄRARE

Elin Waileth (hon) är dansare, musiker och rytmiklärare, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Emelie Bardon (hon) är dansare och danslärare, utbildad vid Musikhögskolan i Piteå. Sedan 2013 arbetar Waileth & Bardon med att skapa trygga rum för dans, musik och diskussion med improvisation som en självklar stomme i det dagliga arbetet. Waileth & Bardon ser den kreativa processen som en flod att dyka ner i. Varje kroppslig erfarenhet finns kvar i kroppen och kommer visa sig i personens sätt att röra sig. Alla sådana kroppsliga manifestationer är välkomna. Improvisation är ett verktyg för reflektion. Feministisk teori och normkritisk pedagogik i kombination med gediget kunnande i dans och musik utgör grunden för Waileth & Bardons undervisning.

***

HÄLSA OCH TRYGGHET

→ COVID-19
Tvätta och/eller sprita händerna noggrant och regelbundet. Stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Ta ansvar för dina kroppsdelar: vi dansar utan kroppskontakt hela kavalkaden. Låt bli att pilla på andras musikinstrument.

→ PRONOMENRUNDA
Vid alla Waileth & Bardons workshops får samtliga deltagare presentera sig med namn och pronomen. Vi gör så för att alla ska få möjlighet att definiera sig själva, vilket är en viktig trygghetsfaktor för många som deltar i våra kurser. Om ditt pronomen är en ickefråga för dig ber vi dig ändå delta i presentationen, eftersom det underlättar för många för vilka detta är en viktig fråga. Om den här proceduren känns konstig och obekväm för dig välkomnar vi samtal om det, men helst utanför tiderna för workshopen.

→ DANSARE OCH MUSIKER
Var och en deltar utifrån sina förutsättningar och behov. Alla dina tidigare erfarenheter av dans, musik och liv är välkomna. Du kommer inte att tvingas göra någonting som du inte vill, men du förväntas vara nyfiken på och intresserad av att berika din dans med ljud och att berika din musik med rörelse. 

→ RUMMET
Kursen sker i en danssal, där vi dragit för gardiner framför speglarna. Vi använder aldrig speglar i vårt arbete. Ingen får fota eller filma under kursen. 

→ KRÄNKNINGAR
Waileth & Bardon har nolltolerans mot kränkningar. När vi märker att något sker adresserar vi det omgående. Om något händer som vi inte märker ber vi er att berätta för oss vad som har hänt, så att vi kan hantera det. Vi kommer aldrig vifta bort det du berättar.

***

MAT
Ta med matlåda, om du behöver. Frukt och andra lättare snacks kommer finnas på plats och ingår i kurspriset.

*

BOENDE
Det är inte möjligt att sova i danslokalen. Lokalen ligger centralt och det finns såväl hotell som vandrarhem i närheten.

***

INVESTERING
För att möjliggöra för så många som möjligt att vara med använder vi så kallad solidarisk prissättning. Systemet bygger på att de flesta betalar ett medelpris och att den som har råd betalar lite mer, så att den som inte har råd kan betala lite mindre.

→ ALLTIHOP
Stora plånboken: 1650 sek
Mellanplånboken: 1350 sek
Lilla plånboken: 950 sek (max 5 platser)

→ ENDAGSBILJETTER
Släpps senare.

*

ANMÄLAN

  1. Fyll i formuläret.
  2. Invänta bekräftelse.
  3. Betala in din investering till bankgiro 136-8828 eller swish 1234615167.

Sista anmälningsdag är 22 december.

AVANMÄLAN
Eventuell avanmälan görs via mejl dansa@wailethbardon.se. Full återbetalning till och med 22 december. Halv återbetalning (=halv betalningsskyldighet) 23 december – 5 januari. Ingen återbetalning vid senare avanmälan eller om du uteblir utan att avboka. Det är möjligt att överlåta sin plats till någon annan. Meddela oss om du överlåter din plats!

***

FRÅGOR
Skriv i facebookeventet eller mejla till dansa@wailethbardon.se