Årskrönika 2018

Ännu ett år är till ända.

Året raketstartade med uppföljaren på 2017 års succé Kimprokavalkaden. Även andra upplagan var fullbokad och mycket uppskattad av deltagarna. Den här gången var vi i Inter Arts Centers lokaler i Malmö, där kavalkaden betraktades som ett konstprojekt. Kimprokavalkaden är verkligen den bästa tänkbara starten på ett dansår, så vi är glada att det snart är dags igen!

I februari reste Emelie till Weimar i Tyskland, för att arbeta med kanske det mest obskyra projektet vi varit inblandade i: Radio Dance. Idén till projektet kom från ljud- och videokonstnären Konrad Behr, som också var den som bjöd in oss till samarbete. En veckas hårt arbete (som naturligtvis föregåtts av ett gediget förarbete från Konrad Behrs sida) resulterade i ett tio minuter långt akusmatiskt stycke, som framfördes – med Emelie dansandes i ett avskilt rum och publiken omgivna av högtalare – vid examenskonserten för utbildningen i experimentell radio vid Bauhausuniversitetet. I juli kom Konrad Behr till Malmö, för att fortsätta utveckla konceptet tillsammans med Emelie. Under två veckor fortsatte vi att experimentera med placering av mikrofoner, användande av kläder och en del annat. Med stöd av Konrad skapade Emelie sin första ljudkomposition någonsin, ett arton minuter långt stycke som presenterades på Inter Arts Center i slutet av månaden.

En betydligt längre resa, åtminstone geografiskt, gjorde vi i mars, då vi reste till Kapstaden i Sydafrika, för att återuppta samarbetet med bildkonstnären Ndikhumbule Ngqinambi, som vi träffade i Malmö året innan. Tillsammans med ytterligare några konstnärer i olika discipliner arbetade vi fram ett verk med titeln First Thought. Arbetet innebar för oss att lägga av oss vår motvilja mot klyschor och istället totalt omfamna allt det som ligger nära ytan. Att samarbeta konstnärligt med musiker och bildkonstnärer är både utmanande och utvecklande. Återigen la vi märke till att det är i det tvärkonstnärliga vi gör oss allra bäst.

Detta var året då vi också förverkligade några idéer som har legat på lut länge. Först och främst Dance like nobody’s watching, ett verk för det offentliga rummet, som vi har haft idén till i flera år. På Dansens dag framförde vi det för första gången, utanför Johanneskyrkan i Malmö och i juli hjälpte Konrad Behr oss att dokumentera verket i olika miljöer. En annan idé som funnits hos oss en mycket lång tid var att spela in en lång improvisation med de musiker vi brukar samarbeta med, vilket vi äntligen gjorde en dag i juni! Andreya Ek Frisk, Malick Diebaté och Bakary Mbengue spelade, vi dansade och Jacob Gustavsson skötte själva inspelningen. Någon gång kommer ni få höra detta fantastiska. Sist men inte minst gjorde vi en ny filminspelning av DIVINE, detta evighetslånga projekt som vi aldrig tröttnar på. Konrad Behr och Janine Müller höll i kamerorna och materialet är nu i redigeringsfasen. Kanske blir det en film nästa år.

Juni var en aktiv månad, då vi även passade på att hylla våra dansmödrar genom en kortkurs i Simonsonteknik och waibar samt en workshop i hur Acognytekniken influerat oss i skapandet av Waibar. Den senare inspirerad av Elins resa till diasporakonferensen i England i maj. Simonsonkursen följdes upp av en intensivkurs i enbart Simonsonteknik i augusti, något vi hoppas kunna göra om längre fram.

Hurra för oss! 1 september firade vi vårt femårsjubileum med livemusik, danceoke, tårta, tal och dans, i Panoras foajé. Det var allt ett riktigt kalas! Tack till alla som var med och firade!

Våra externa uppdrag har skiftat fokus lite det här året. De flesta uppdragen har handlat om insatser i förskola och grundskola, både kompetensutveckling för lärare och direkt arbete med barnen. Under hela våren arbetade Elin med projektet Musiken stärker, ett pilotprojekt inom förskoleförvaltningen i Malmö med fokus på hur musik kan stärka varje barns lärande och förmåga att uttrycka sig och kommunicera. Emelie gjorde sitt terminsåterkommande gästspel på lärarutbildningen vid Jönköping University, där grundlärarstudenterna fick utforska normkritik genom rörelse. Alltid lika spännande! Under andra halvan av vårterminen arbetade Elin med ett konstnärligt projekt med skolelever i Ljungby, som resulterade i en föreställning vid terminslutet. I oktober höll vi föreläsning och workshops för förskollärare i Malmö stad, vilket har lett till förskolorna i Malmö blivit sugna på dans! Det vet vi, för vi blivit inbjudna till flera stycken nästa år. Under hela hösten har Elin och Andreya också arbetat med föreställningen Musik i rörelse, i samarbete med Musik i Syd, som riktar sig mot förskolan och barn med olika funktionsvariationer.

Under hösten har vi annars inte kunnat genomföra så många projekt i Waileth & Bardons egen regi, främst för att vi fattade beslutet att arbeta heltid med våra anställningsjobb. Men vi har arbetat bakom kulisserna! Framför allt har vi gjort alla förberedelser för att slå ihop våra två enskilda firmor till ett handelsbolag. Ni kommer inte märka någon skillnad, men för oss blir det en stor administrativ och juridisk förändring. Lite som att gå från att bara vara ihop till att gifta sig!

Några utåtriktade saker hann vi dock med. Till exempel gick vår fristående kurs vid Musikhögskolan i Malmö, Normkritik genom rörelse, föra andra gången. Återigen fick vi förmånen att arbeta med en fantastisk grupp rörliga och tänkande individer, som sög i sig allt vi hade att ge och dessutom delade med sig av sin egen kunskap och erfarenhet så att vi säkerligen har lärt oss lika mycket som de. Vi ser mycket fram emot deras examination i januari!

Sist men inte minst åkte Elin, ensam den här gången eftersom Emelies heltidsjobb inte gick att kombinera, på årets konferens med Nätverket för Estetiska Ämnen i Lärarutbildningen (NEÄL) och höll workshop med alla forskarna. En akademisk energiinjektion!

Ett år är till ända, ett nytt står och stampar i farstun. För tredje gången börjar vi året med Kimprokavalkaden. Därefter kommer vi besöka förskolor och grundskolor i Malmö och omnejd med lite olika projekt. Allt tyder på att 2019 blir lika brokigt och omtumlande som de senaste fem åren har varit. Fortsätt följa oss på wailethbardon.se, instagram och facebook!

Gott nytt år!

 

SEPTEMBER

Jubileumsfest

Normkritik genom rörelse började

CPH Fusion + Daniel Mang (deltagare)

Em började på Stjernfeldts

 

OKTOBER

Föreläsning + workshop förskoleförvaltningen

 

NOVEMBER

Musik i rörelse

NEÄL

 

DECEMBER

Bankmöte + möte Geza

Planering Jag – min kropp

Första kvartalsmötet